Letošnja tema tradicionalnega slovenskega zajtrka je bila Kruh za zajtrk – super dan!

V tednu od 13. 11. do 17. 11. 2023 smo v vrtcu oblikovali različne dejavnosti povezane z kruhom. Tim za tradicionalni slovenski zajtrk je oblikoval nekaj  dejavnosti, ki so bile oblikovane za celoten vrtec  oz. za posamezne skupine.  V ponedeljek in torek so skupine samostojno oblikovale dejavnosti po lastni želji. V sredo so se vse skupine zbrale v večnamenskem prostoru, kjer nam je gospodinja (bivša sodelavka) Klavdija predstavila, kako iz zrnja nastane moka. Celotna dejavnost je trajala 1h. Otokom je pokazala, različne vrste žitaric. Predstavila jim je celoten postopek pridelave moke. Moko, ki jo je pridelala je podarila vrtcu – otrokom.

 Iz te moke so vse skupine  v naslednjih dneh spekle svoj kruhek. Večina skupin je kruh pekla v kruhomatu, nekateri otroci pa so se preizkusili tudi v gnetenju in oblikovanju lastnih kruhkov. 

 

V četrtek in petek sta najstarejši skupini obiskali pekarno v kraju, kjer sta jim peka predstavila celoten postopek priprave kruha in drugih kvašenih izdelkov. 

V petek so vse skupine še posebej načrtovano izvedle slovenski tradicionalni zajtrk. Posebno pozornost so namenili pogrinjkom in namizni dekoraciji ter starosti primerno predstavitev živil, ki so vključene v slovenski tradicionalni zajtrk.

            

V večnamenskem prostoru, smo oblikovali kotiček, ki je predstavljal temo slovenskega tradicionalnega zajtrka. Kotiček je bil namenjen vsem, ki vstopajo v vrtec.

(Skupno 6 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost