EKO VRTEC

EKO VRTEC                                                                                                           Kal nad Kanalom, 25. 4. 2024

Zelo pomembno je, da že v vrtcu osvestimo otroke o našem planetu in kako  lahko mi pripomoremo, da bomo našim zanamcem pustili še kar se le da lep planet, Zemlja.

Čez celo leto otroke spodbujamo in s svojim vedenjem pokažemo, da nam je mar za naš planet. Ravno 22 april, ko Zemlja praznuje rojstni dan, smo se še bolj aktivno podali v ozaveščanje skrbi za naš planet.

Posvetili smo se ločevanju odpadkov ter s tem oblikovali svoj ekološki otok, ki ga vsakodnevno uporabljamo. Otroci so pokazali veliko samostojnosti in interesa. Tudi med sprehodi, otroci opazijo veliko smeti v naravi in zanje tudi ustrezno poskrbimo.

Z nekaj otroške domišljije smo odpadke porabili za okras našega vrtca.

S pomočjo globusa in atlasa smo spoznali naš planet, ki smo ga tudi izdelali.  Spoznali smo, kakšno vedenje naša Zemlja potrebuje ter kakšno ji škoduje.  V pomoč smo prebrali različne zgodbe, in sicer: Plastenka in steklenka, Zmešnjavko in rjavko, Zemlja je dobila vročino, Lara in kruhek, in si ogledali video vsebino: Problematika odpadkov in posledice.  Da si bomo lažje zapomnili vse dobre navade, smo se naučili Eko himno. Vsa spoznanja smo prelili tudi na plakat. Naredili smo razstavo, s katero bi ozavestili še ostale obiskovalce vrtca in šole.

Zasadili smo ti prenosni vrtiček, v katerega smo zasadili začimbe (origano, rukolo, baziliko, kamilico, meto, sivko, žajbelj in rožmarin). Skrbno bomo zanj skrbeli, pridelke pa uporabili

Za konec naj nas vse vodi še naslednj misel: »Zemlja je velika učiteljica tistim, ki ji znajo prisluhniti«.   ( neznan avtor)

Strokovne delavke vrtca Kanal, enota Kal nad Kanalom

LETOVANJE PREDŠOLSKIH OTROK V TOLMINU

 

      

LETOVANJE PREDŠOLSKIH OTROK V TOLMINU

 

14 pogumnih in zvedavih glavic iz vrtca Kanal in Kal, smo v ponedeljek 18. marca odpeljali na tridnevno letovanje v CŠOD Tolmin.

Le ta v svoji majhnosti skriva veliko zanimivih in lepih stvari, ki so vredne ogleda. 

Pot nas je vodila po starem jedru Tolmina mimo vseh občinskih ustanov do novega dela.

Med potjo smo se ustavljali ob lepih urejenih in barvitih igralih , ki otrokom narišejo iskren nasmeh.   Obiskali smo Sotočje, pri katerem otroške rokice kar ne morejo iz mivke, pa do znamenite nemške kostnice.

Radi pa smo se vračali k toplim in iskrenim ljudem, ki so se trudili in skrbeli za naše dobro počutje. Obisk knjižnice nam je obogatila razstava vrtčevskih otrok iz Tolmina, knjižničarka pa nam je pripravila prostor v katerem smo prisluhnili otroški pravljici o treh miškah, domačinke Anje Štefan. Razkazala nam je celotno knjižnico in tudi nov bibliobus.

V samem centru CŠOD nam je gospa Polona pripravila pravo naravoslovno delavnico z ogledom malih živali. Čeprav smo majhni, smo zelo pogumni tudi pri kačah, ki smo jih božali in si nadevali kot verižico okoli vratu.

Vse to in še več je bilo zaposlitev, s katerimi so otroci pozabili na odsotnost od doma , ki je bila za večino predšolskih otrok pravo junaško dejanje, za nas vzgojiteljice pa velik izziv, na katerega smo vsi zelo ponosni.

Veseli obrazi otrok nam dajejo potrditev in motivacijo, da to še kdaj ponovimo.

PUSTNI TOREK

Danes so nas namesto otrok končno obiskale pustne šeme, ki smo jih nestrpno pričakovali ves teden. Da bi se pri nas dobro počutili, smo vrtec pustno okrasili. Obesili smo pustne klobuke in barvne trakove, stene pa okrasili s pustnimi maskami. Pustne šeme so se najprej posladkale s krofi. Sledilo je skupinsko slikanje pustnih mask na atriju vrtca, nato pa smo se vsi, razen najmlajših, v spremstvu harmonike odpravili na sprevod po Kanalu. Vriskali in peli smo vse do občine. Tam smo mimoidočim pustno zarajali. Najmlajši so si pustno rajanje ustvarili kar v vrtcu. 

Glede na vreme smo uspešno odgnali zimo!

 

IGRAČO NAREDIM, SE SPRETNOSTI UČIM

IGRAJ SE Z MANO!

V igralnicah se je brusilo, lepilo, vrtalo, rezalo, sestavljalo,… in izpod naših rok so nastajale didaktične igrače. Le te smo in bomo izdelovali v okviru projekta vrtca: IGRAČO NAREDIM, SE SPRETNOSTI UČIM. Z njimi razvijamo ročne spretnosti ter spodbujamo otroško radovednost, igrivost in ustvarjalnost. 

Razstavili smo jih v avli vrtca, kjer se lahko v njih preizkusijo tudi skupaj z njihovimi starši.

VESELI DECEMBER

Veseli december smo letos začeli že zelo zgodaj.

Že v novembru smo v sodelovanju z društvom upokojencev izdelovali vizitke za starejše občane. Upokojenke so se v družbi najmlajših zelo dobro počutile.

V začetku decembra pa je potekala krasitev vrtca. Predhodno smo skupaj z otroki pripravili okraske.  Po skupinah smo izdelali snežinke iz papirja, ki smo jih nizali na vrvico, ter škrate na debelih tulcih, ki smo jih poljubno okrasili. S temi okraski smo pravljično škratovsko okrasili večnamenski prostor, hodnike in garderobe vrtca.

Strokovne delavke  pa smo pripravile še škrate iz lesa ter izrezale dekoracijo iz belega papirja za na okna.  Prostor ob glavnem vhodu so nam tako polepšali škrati iz lesa, pogled skozi okno pa so nam popestrile živali na zasneženi pokrajini.

V sklopu veselega decembra smo si vse skupine ogledale prednovoletno predstavo v večnamenski dvorani šole. Predstavo so odigrali iz Miškinega gledališča.

V naš prazničen vrtec smo povabili tudi naše bivše sodelavke. V telovadnici smo pripravili pravi nastop vseh skupin, kjer smo peli in plesali. Postavili smo tudi praznični bazar z izdelki otrok. Izdelke so si lahko otroci in starši nesli domov.

Predzadnji dan v mesecu pa nas je v večnamenskem prostoru skupaj z Babico Zimo obiskal dobri Dedek Mraz. Otroke je razveselil z darili, oni pa njega s prepevanjem zimskih pesmi in pesmi o dedku Mrazu.

Otroci so v vseh skupinah naredili tudi okraske, s katerimi smo okrasili smrečici na tržnici in Kontradi skupaj v sodelovanju s TD Kanal in TIC-om Kanal.

V vseh skupinah pa so cel mesec potekale dejavnosti v pričakovanju prazničnih dni.

SLOVENSKI TRADICIONALNI ZAJTRK

Letošnja tema tradicionalnega slovenskega zajtrka je bila Kruh za zajtrk – super dan!

V tednu od 13. 11. do 17. 11. 2023 smo v vrtcu oblikovali različne dejavnosti povezane z kruhom. Tim za tradicionalni slovenski zajtrk je oblikoval nekaj  dejavnosti, ki so bile oblikovane za celoten vrtec  oz. za posamezne skupine.  V ponedeljek in torek so skupine samostojno oblikovale dejavnosti po lastni želji. V sredo so se vse skupine zbrale v večnamenskem prostoru, kjer nam je gospodinja (bivša sodelavka) Klavdija predstavila, kako iz zrnja nastane moka. Celotna dejavnost je trajala 1h. Otokom je pokazala, različne vrste žitaric. Predstavila jim je celoten postopek pridelave moke. Moko, ki jo je pridelala je podarila vrtcu – otrokom.

 Iz te moke so vse skupine  v naslednjih dneh spekle svoj kruhek. Večina skupin je kruh pekla v kruhomatu, nekateri otroci pa so se preizkusili tudi v gnetenju in oblikovanju lastnih kruhkov. 

 

V četrtek in petek sta najstarejši skupini obiskali pekarno v kraju, kjer sta jim peka predstavila celoten postopek priprave kruha in drugih kvašenih izdelkov. 

V petek so vse skupine še posebej načrtovano izvedle slovenski tradicionalni zajtrk. Posebno pozornost so namenili pogrinjkom in namizni dekoraciji ter starosti primerno predstavitev živil, ki so vključene v slovenski tradicionalni zajtrk.

            

V večnamenskem prostoru, smo oblikovali kotiček, ki je predstavljal temo slovenskega tradicionalnega zajtrka. Kotiček je bil namenjen vsem, ki vstopajo v vrtec.

TEDEN OTROKA

TEDEN OTROKA

Teden smo začeli z druženjem vseh skupin v telovadnici, kjer je že bila postavljena škatla presenečenja. S kratkim razgovorom in konkretnimi primeri, smo otroke spodbudili k razmišljanju, da k vsakemu vprašanju sledi odgovor. Vsaka skupina je dobila škatlo z vprašajem svoje barve, kjer so našli knjigo in določen rekvizit za opravljanje naloge, ki so jo opravili v naslednjih dneh. V vsaki skupini so izvajali različne poskuse, ki so jih dokumentirali na plakatu. V petek smo se ponovno zbrali, tokrat v večnamenskem prostoru, kjer je vsaka skupina predstavila svojo nalogo ob izdelanem plakatu. Ob koncu druženja smo vsi skupaj zapeli še pesmico in obdarili otroke z bonbonom in balonom.

   

DAN ZA VARNOST

 

Dan za varnost in varnostno kulturo smo na naši šoli organizirali v torek, 3. oktobra 2023. Inštitutom za varnostno kulturo je izvedlo predavanje za učence, že pred tem dnem pa tudi predavanje za zaposlene. Na šolsko igrišče smo povabili službe za varnost in reševanje: policijo in reševalce iz Nove Gorice, Civilna zaščita občine Kanal ob Soči, Prostovoljni gasilski društvi iz Kanala in Avč ter Enoto reševalnih psov Severne Primorske.

 Učenci in otroci iz vrtca smo se tekom celega dopoldneva pod vodstvom učiteljev in vzgojiteljev sprehajali med njimi. Najmlajše so seveda najbolj pritegnili psi in policijski medo Pika, pa gasilci z modrimi lučmi. Starejše otroke pa so zanimali tudi različna vozila in oprema. Gasilsko dvigalo se je dvignilo zelo visoko, gasilci so naredili kup »snega« iz pene, pa kako se z vodo cilja v tarčo.

Najstarejši so sodelovali z reševalnimi psi. Zelo jim je bilo všeč, ko jih je pes poiskal za igralom. Vodnik psa je otrokom pokazal, kako se psa rešuje z visokega področja s pomočjo vrvi.

Zahvaljujemo se vsem službam za vaše sodelovanje in upam, da se naslednje leto vidimo spet.

 

SODELOVANJE Z DRUŠTVOM SPOMINČICA

 

V petek, 22. 9. 2023, dan po svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni, nas je na šoli obiskalo društvo Spominčica Zgornjega Posočja. Primarni namen in cilj društva je zagotavljanje strokovne in učinkovite pomoči osebam z demenco, njihovim svojcem ter skrbnikom. Poleg tega pa se ukvarjajo še z mnogimi drugimi dejavnostmi. Ena od teh je sprehod članov društva z otroki različnih starosti. Zaradi slabega vremena sprehoda nismo mogli izpeljati, smo pa skupaj imeli čudovito druženje v večnamenski dvorani naše šole. Poleg članic društva smo se zbrali še otroci iz vrtca Kanal, otroci prve triade OŠ Kanal, plesna skupina Tince, predstavniki občine, policije in redarstva.

Kljub dežju zunaj je bilo zelo veselo, otroci so pripravili kratek kulturni program, Tince so nam zaplesale, na koncu pa smo skupaj še zapeli in se malo podružili.

ČISTILNA AKCIJA V VRTCU

V petek, 17.3.2023 smo v vrtcu izvedli čistilno akcijo naših zunanjih površin. Sodelovale so vse skupine v vrtcu. Delo smo si razdelili. Očistili smo obe igrišči, kjer smo pobrali vse odpadle veje, pobrali liste in kamenčke iz peskovnika ter ga prekopali. Pometli smo tlakovce in pesek ponovno dali v peskovnik. V cvetlična korita na atrijih smo posadili nove trajnice in zelišča. Pometli smo atrije,  s puhavnikom smo spihali suho listje. Ponovno smo posadili nove rastline v rastlinjak pred vrtcem. Očistili in uredili smo naš zelenjavni  vrt, ki sedaj čaka na sajenje semen  in saditev sadik. Sadike smo strokovne delavke prinesle od doma, veliko sadik pa je prispevala bivša sodelavka.

Ko smo delo končali smo otroke vprašali, kako se počutite? In otroci so odgovorili: »lepo se je igrati v čistem peskovniku in mehki travi.«

Kaj mislite, ali bomo vzdrževali tako čisto igrišče? Ja.« Pesek ne bomo metali iz peskovnika in rožice v koritih bomo zalivali in jih ne bomo trgali, « so rekli otroci v en glas.

 

                                                               Otroci in strokovne delavke vrtca

(Skupno 545 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost